Jumaat, 24 Mei 2013

Pau Ayam


Bahan-bahan :-

  • 250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak - tepung gandum pun boleh
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor 
  • 20g (1 sudu makan) lemak sayuran (shortening)
  • 2g (1 sudu teh) bread softener
  • 1/2 cawan air suam 

Cara-cara:-

1. Satukan tepung, yis, baking powder, gula & bread softener didalam mangkuk adunan
2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit
3. Masukkan lemak sayuran - uli lagi sehingga doh tidak melekat@licin
 *Jika menggunakan BREAD MAKER - masukkan mengikut turutan, iaitu air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener & lemak sayuran - kemudian pilih menu dough & tekan start
4. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam. 
*Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam) 
5. Bahagikan doh kepada 10 bahagian & letakkan inti - tutup kemas
6. Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") & susun didalam pengukus - saya sapukan kertas dgn sedikit shortening Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
7.  Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit. 
p/s = Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
* untuk proses menguli doh diatas.. saya guna cara manual ye.. iaitu menguli guna tgn 
 *untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan - saya gunakan inti seperti resepi dibawah yang sememangnya menjadi kegemaran kami sekeluarga.. korang boleh lah guna apa2 inti yg korang suka ya..

Inti Ayam :-

A
300gm isi ayam di potong kecil
1/2 biji sengkuang (di hiris)
6 cendawan shitake kering  (di rendam dan di hiris)
2 pokok daun bawang  (di hiris)
1 sb sos tiram
1 sb kicap cair
1 sk gula
1 biji bawang besar ( di potong kuib)
1 sb tepung kanji
1 sk lada sulah
1 sk minyak sesame

B

1 sk halia cincang
3 ulas bawang putih (dicincang)
3 sb minyak masak 

C
2 biji telur rebus - sebiji potong 4

Cara-cara inti ayam :-

1. Gaul semua bahan A dan di biar 1/2jam
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan B hingga wangi
3. Masukan bahan A dan di goreng hingga masak
4. Di biar sejuk.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan