Ahad, 26 Mei 2013

Ikan JeLawaT MaSak SingganG


Bahan-bahan :-

  • 1 ekor ikan jelawat dipotong saiz kecil
  • *2 ulas bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • 2 batang serai-ketuk
  • *5gm kunyit hidup
  • *10gm halia
  • 2 keping asam keping
  • 30ml cili boh
  • Gula dan garam
  • daun kesum sebagai tambahan
  • 1 biji tomato dibelah 4

Cara-cara :-

  1. Masukkan tiga cawan air ke dalam periuk.Kemudian masukkan asam keping.
  2. Selepas itu masukkan *bahan yang diblendkan*
  3. Kemudian masukkan pula cili boh,kacau hingga sebati.
  4. Apabila mendidih,masukkan pula ikan.Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa dan biarkan sehingga ikan masak.
  5. akhir sekali masukkan tomato dan daun kesum

Tiada ulasan:

Catat Ulasan