Ahad, 26 Mei 2013

KaRi DagiNg VeRsi MaMaK


Bahan-bahan :-

  • Sebiji tomato- dibelah empat
  • Sedikit air asam jawa
  • Air
  • Garam dan bahan perasa
  • Beberapa sudu santan - jika suka
  • 2biji kentang
  • 1biji lobak merah (dipotong saiz kecil)
  • daging

Bahan tumisan: 
  • 2 labu bawang besar - sebiji ditumbuk dan sebiji lagi dihiris kasar
  • 4 ulas bawang putih - dua ulas ditumbuk dan dua ulas lagi dihiris
  • 1/4 sudu jintan manis, jintan putih dan halba
  • 1/2 sudu cili kisar / serbuk cili - jika suka lebih pedas
  • Setengah paket kecil rempah kari ikan - 
  • Beberapa helai daun kari

Cara menyediakannya:
1. Panaskan sesenduk minyak dan tumis jintan manis, jintan putih dan halba. Setelah naik bau, masukkan bawang yang ditumbuk serta daun kari dan masak hingga layu. Masukkan cili jika suka. 
2. Setelah itu, masukkan bawang yang dihiris dan serbuk kari ikan. Kacau rata kemudian masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Biarkan mendidih.
3. Setelah itu, masukkan kepingan daging dan kentang,lobak merah biarkan masak.Jika suka, masukkan beberapa sudu santan untuk rasa yang lebih lemak. Masukkan garam dan perasa, 
4. Akhir sekali, setelah kari hampir pekat, masukkan tomato . Masak kira-kira 2 minit dan tutup api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan