Jumaat, 24 Mei 2013

KeK AppLe PasTe HorLick chEess


Bahan-bahan :-

250g mentega berkualiti tinggi
100 gm horlick
6 biji telur gred A 
1 gelas gula (150g)
1- gelas tepung gandum 
2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar pandan paste

Adunan Hijau:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang.
2. Masuk butter, pukul hingga putih.
3. Masuk esen vanilla, tepung, horlick dan pandan paste.
4. Kalau mahukan warnanya lagi hijau tambahkan pewarna hijau.

Lapisan Keju :
600g krim keju (pada suhu bilik)
2 biji telur
120g gula kastor
1 sudu kecil jus lemon/jus oren/esen vanilla
4 sudu makan tepung gandum

Lapisan Keju :
Putar krim keju hingga hancur. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga berkrim.
Masukkan telur satu demi satu. Putar lagi hingga rata.
Masukkan jus lemon/jus oren atau esen vanilla. Putar lagi.
Akhir sekali masukkan tepung. Putar hingga sebati.

CARA MENGUKUS :-
1. Kukus 1 bahagian hijau dalam ½ jam.
2. Bila sudah masak, baru tuang adunan Keju. Kukus lagi selama ½ jam.
3. Bila adunan keju sudah masak baru lapiskan dengan 1 lagi bahagian hijau yg kedua. Kukus lagi selama 40 minit.







Tiada ulasan:

Catat Ulasan